Translate

torsdag, mars 06, 2008

Mineral make-up


Bli ett snyggt stoneface

Smink gjort på smågrus, kan det verkligen vara bra? Javisst, menar ToppHälsas skönhetsreporter Amalia och lär dig allt om den nya naturliga sminktrenden.

av Amalia Gonzalez

I USA har mineralmakeup varit stort länge och har så många entusiastiska anhängare att det finns klubbar för dedikerade användare. I Sverige har dock produkterna betraktats med viss skepsis, de är ganska dyra och består ofta av löst puder som kan vara bökigt att applicera. Intresset har dock vuxit särskilt personer med känslig hy eller hudproblem har upptäckt det naturliga sminket, som varken innehåller parfym eller konserveringsmedel. Lite dyrare, javisst, men för den med problemhy som inte vill följa tipset ”låt huden andas utan smink” – kan det vara värt pengarna. Här är allt du behöver veta om naturens eget smink.


-sov-vänligt
-naturligt
-döljer bra
-huden andas
-bra mot acne

Naturligt solskydd
Mineralmakeup ger naturligt solskydd, tack vare titandioxid och zinkoxid. Titaniumdioxid rankas som ett av det renaste och mest effektiva fysikaliska solskydd som finns. Zink har antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Om du utsätts för mycket, eller extremt stark sol, ska du dock använda en extra solkräm med högre solskyddsfaktor.


Renaste rent
Mineralmakeup sägs vara så rent och vårdande att det går att använda efter avancerade ansiktsbehandlingar som kemisk peeling och laserbehandlingar. Även här är det titaniumdioxid och zinkoxid, som ger den vårdande effekten. Dessutom innehåller makeupen hudvårdande vitaminer och antioxidanter.


Kolla fettet
Mineralerna är naturliga, men det gör inte att produkten per automatik är naturlig. Mineralpigment kommer från mineraler i naturen, på så sätt är det naturligt. Sedan beror det på vilka fetter och bindmedel som används, om de är naturliga eller inte.
Bra fett: Sheasmör, bivax, kokosnötolja, jojoba, ingefärsrotolja = naturliga fetter som är bra för huden, även om de också kan ha en något tilltäppande effekt.
Dåligt fett: Paraffin, vaselin, petroleum = mineraloljor (råolja) som bildas av dött växtmaterial. Täpper till dina porer med 40–60 procent och förstör hudens naturliga fettproduktion.

Fett bra smink-info: www.shenet.se


Stick huvudet i sanden
Mineralmakeup består precis som namnet säger, av mineralsand. Men det viktigaste är inte vad produkterna innehåller, utan vad de inte innehåller.Mineralbaserad makeup innehåller varken talk, puder eller artificiella konserveringsmedel, som kemisk makeup gör. Istället används färgade mineraler som mica, titandioxid, zink- och järnoxider. Det gör produkterna icke-komedogeniska, det vill säga – de täpper inte till porerna. Och när du väl drar upp huvudet ur sanden kommer du känna dig snyggare än någonsin – stensminket täcker nämligen ärr, pigmentering, rodnad och rosaceautslag, samtdöljer rynkor och fina linjer.


Varför konservera en sten?
En sten är en sten och förändras inte, den ruttnar inte och den ändrar inte konsistens. Och eftersom mineralmakeup består av sten behövs alltså inga konserveringsmedel. De produkter som är i pulverform är dessutom så finmalda att bindningsmedel (fetter) inte behövs. Tack för det säger huden, som får andas fritt.


Svettas loss
Svettig? Mineralmakeup sägs hålla sig snyggt i hög luftfuktighet och värme. Det är ett av skälen till att mineralsminket blivit populärt bland skådespelare och tv-folk.


Gör så här:
Om du är nyfiken på att prova mineralmakeup, tänk på följande:


Var försiktig med mängden, det tar ett par gånger att klura ut hur mycket produkt som behövs. För mycket ger ett ”kakigt” utseende.
Använd borstar och penslar av naturhår, rätt mängd produkt fäster lättare och appliceringen blir jämnare. Det finns speciella borstar till mineral-makeup, det är inget måste, men helt klart bäst.
Fukta penseln/borsten om du vill ha mer intensiv färg.

Lycka till!

Taget från tidningen Topphälsa.

//makeuptipsmamman

Inga kommentarer: