Translate

torsdag, april 10, 2008

Faksimil från Expressen - viktigt!


Klicka på rubriken för att komma till artikeln.
Rullstolsburen jagad av bilist

Den skräckslagna kvinnan i rullstolen kunde bara se på medan bilen körde varv efter varv - närmare och närmare henne.
Vid ett tillfälle var bilen bara 25-30 centimeter bort.
- Hon har blivit trakasserad länge av ett gäng ungdomar, det har gått helt överstyr, säger Mats Östman vid polisen på Gotland till Expressen.se.
Samma kväll fick hon även sin handikappramp inkletad med hundavföring.



Kvinnan i Slite på Gotland är i 40-årsåldern och rullstolsburen. Hon har under lång tid blivit trakasserad av ett gäng ungdomar på orten, för ingenting mindre än att hon sitter i rullstol.
- Det finns alltid något tacksamt offer i en by, det finns flera såna här exempel i Sverige, säger Mats Östman, vakthavande befäl vid polisen i Gotlands län, till Expressen.se.
På lördagskvällen var kvinnan ute en stund. När hon befann sig i östra änden av Stationsgatan kom plötsligt en bil körande.
- Den började köra runt i en mindre rondell som finns där. Kvinnan är säker på att den ensamma föraren såg henne, han gör alltså inte den här grejen utan att se henne, berättar Mats Östman.


Kommer närmare

- Med varje varv kommer han närmare. Hon blir jätterädd och försöker förflytta sig därifrån. Vid ett varv, säger hon, är bilen inte mer än 25-30 centimeter bort. Hon försöker fly med all sin kraft men bilen kör upp på trottoaren för att komma nära henne.
Sedan 1 januari 2006 har kvinnan gjort 11 polisanmälningar om ofredande, skadegörelse och stöld.
- Tidigare i höstas låg ärendena på ungdomsgruppen, man skulle nå ut med att det här måste sluta. Och det har varit lugnt en tid vad jag har förstått, men det började i går kväll igen. De var och sköt smällare, både utanför bostaden och mot hennes fönster, de slängde sopor i hennes brevlåda och kletade ner hennes handikappramp med hundavföring, vad jag har förstått.
Och lagen räcker inte till?
- När det är ungdomar, många av dem kanske inte ens femton år fyllda, eller bara några år över femton, så famnar inte lagen om dem på samma vis som en äldre människa som begår brott, andra resurser sätts in i första hand, det blir inga kännbara straff, säger Östman.
Dessutom är straffen för ofredande korta nästan oavsett, och det måste till många anmälningar med bevisade gärningsmän.
Vad gör polisen i det här fallet?
- Vi försöker hjälpa henne så gott vi kan. Men många gånger är vi tvåa, kanske trea, fyra på bollen. Vi måste identifiera gärningsmännen, det krävs att någon känner igen dem.
Polisen har inga vittnen till händelsen i rondellen och kvinnan var för rädd för att kunna komma ihåg registreringsskylten.

Av Behrang Behdjou


-------------------------------------------------------------


Man kan ju bli galen för mindre. Varför måste människor vara så elaka? Varför är det så svårt att inte bli rädd för det man inte känner till?


//orolig mamman

2 kommentarer:

Fettoklubben sa...

Hemska tider

Unknown sa...

Ja, jag kan inte förstå hur elaka människor kan vara. Livet kan vara nog svårt för friska människor att klara. Hur ska det då inte vara när man är rullstolsburen med en son med autism problematik dessutom?

//Enastående mamma