Translate

fredag, april 04, 2008

Grattis till Sundsvall Dragons coacher!


Peter Öqvist, Coach


Pontus Frivold, Assisterande Coach (t. vä)

Jupiterpriset till Öqvist/Frivold

Sundsvall prisas för bästa försvarsspel
Under säsongen 2007-08 delas Jupiterpriset ut i både Svenska Basketligan och Damligan. Jupiterpriset avser att utnämna det lag som spelar det bästa försvaret i sin serie. Vinnaren av utmärkelsen "Bästa Försvar" går den här säsongen till Sundsvall Dragons och coacherna Peter Öqvist och Pontus Frivold som belönas med ett stipendium.

Vinnaren av utmärkelsen "Bästa Försvar" utses genom att summera lagens placeringar i följande delmoment:

- Skillnaden mellan insläppta och gjorda poäng i snitt per match.
- Motståndarnas tvåpoängsprocent mot egna laget
- Motståndarnas trepoängsprocent mot egna laget

Coacherna för de lag som uppnår den lägsta placeringssumman av de tre delmomenten utses till segrare. Coach och assisterande coach i vinnande lag i Svenska Basketligan erhåller resa, matchbiljetter och logi i dubbelrum till OS-kvalet för herrar under fem valfira dagar i Aten den 14-20 juli.

Sundsvall Dragons och coacherna Peter Öqvist och Pontus Frivold är årets vinnare! Vi tog ett litet snack med Öqvist som fick ge sin syn på det viktiga försvaret och priset som sådant.

Har ni medvetet arbetat extra med försvaret i år?
- Vi försöker jobba extra med försvaret varje år. Vi börjar varje säsong med fokus på att få in de defensiva reglerna så att grunderna sitter från första stund. Försvaret ligger alltid tidigt i varje träning så att största fokus och bästa orken finns under de defensiva drillarna. Vi bryter ner speciella situationer i försvaret och tränar dem del för del tidigt på säsongen för att sedan mer och mer drilla detaljer i ett fem-fem spel mot slutet.

Vad är viktigast i försvarsarbetet enligt dig?
- Ur ett spelarperspektiv är det självklart flera aspekter. Det börjar med rätt attityd och hög energi. Men fysiska förutsättningar och spelintelligens är otroligt viktigt. En spelare som kan läsa situationer och förstår spelet kommer att ta bra defensiva beslut.
- Ur ett lagperspektiv är det viktigt att det finns tydliga regler. Spelarna behöver veta vad deras uppgift i olika situationer är. Hur coacherna vill att laget skall spela exempelvis mot olika typer av screen, hur spelaren skall agera i en mot en situationer på vingen eller på lowpost, etc. Ju tydligare reglerna är desto enklare blir det för de fem spelarna att hjälpa varandra att få stopp. Sen gäller det att kommunicera för att alla skall veta vad som sker och förstår varandra.

Några enkla regler?
- Håll linjen! Vi gör en linje från mittcirkeln till hörnen. Om vi kan lära våra spelare att ta ett par slidesteg åt det håll anfallaren försöker attackera utan att ta ett "dropsteg" och lämna linjen med fötterna behöver vi inte fler regler. Regeln är något kontroversiell då vi i grunden inte styr åt ett bestämt håll, undantag görs dock då vi ställs mot väldigt snabba spelare.

- Stark hjälp! Hjälp varandra snabbt när någon blir slagen. Motståndarna skall känna att man spelar mot ett lag.

- Ta bort den korta passen/släpp inga lay-ups! Vi vill alltid ta bort den korta passen mot korgen.

- Tvinga fram nästa! Rotera och tvinga fram nya beslut och passningar från motståndaren.

- Släpp inga ostörda skott! Går i linje med den förra punkten.
- Blockera ut först, hämta bollen sen.

Några nyckelspelare i försvaret?
Alla 14 spelare är viktiga. Men Joakim Kjellboms 213 rörliga centimeter är ovärderliga för oss.

Har ni speciella mål med försvaret, tex släppa in visst antal poäng osv?
- Vårt mål är först och främst att följa våra regler, följer vi våra regler men har en dag då motståndaren ändå sätter tuffa skott är det bara att gratulera en värdig vinnare.

Ni får ju åka till OS-kvalet i Aten, hur känns det?
- Fantastiskt roligt att vinna förmånen att se basket på världsnivå. Det kommer bli otroligt lärorikt!

Några andra synpunkter?
- Jag tycker det är roligt med ett defensivt fokus och en sådan här tävling. Men jag tycker att man kan nöja sig med att helt enkelt räkna insläppta poäng per possession (gång motståndaren har bollen). Då kan ett lag som vill spela i ett högt tempo eller ett lag som vinner varje match med endast 1 poäng enklare bli Jupitervinnare.

Vi gratulerar Sundsvall Dragons och dess coacher och önskar dem lycka till i slutspelet.

Svenska Basketligan
info@basket.se

Inga kommentarer: