Translate

måndag, maj 19, 2008

Aspergers Syndrom och kampen för barn med detta! Från ST.


Kunskapen om Aspergers syndrom är ofta mycket dålig. - Vi har blivit illa bemötta och kränkta på grund av okunskap, bland annat av lärare och rektorer, berättar Gerd Norlander, vars son Lars problem uppdagades när han gick i fjärde klass.
Foto: Ingen
Svårt få bra hjälp för Aspergers-barn

SUNDSVALL 2006-05-31 [03:00]

Tillvaron är en ständig kamp.
16-årige Lars i Sundsvall har Aspergers syndrom och är på många sätt intelligent – men kan ha enorma svårigheter på andra områden.
Sedan åratal slåss hans familj för att få rätt hjälp.

Kommentera artikeln

Följs inte rutinerna för nattning till punkt och pricka måste man börja om från början. Vredesutbrott kan leda till att mat eller tavlor kastas genom rummet.
Svårigheter att förstå andra människor, tvångsmässiga beteenden och våldsamma raseriutbrott tillhör livet för dem som har Aspergers syndrom.
Det betraktas ofta som en slags lindrig autism. Ändå kan det i sig vara ett svårt funktionshinder som innebär stora problem att klara vardagen.
– De här barnen måste undervisas om allt som andra barn lär sig automatiskt, berättar Gerd Norlander, mamma till 16-årige Lars som har Aspergers syndrom.
Men kunskapen om syndromet är ofta mycket dålig.
– Vi har blivit illa bemötta och kränkta på grund av okunskap, bland annat av lärare och rektorer, berättar Gerd.
Lars problem blev uppenbara när han började fyran. Det tog tre år till innan han slutligen fick en diagnos, och därmed möjlighet till extra stöd.
Men även sedan dess har det varit långtifrån självklart att han fått bra hjälp.
– Man blir bitter. Man påkallar hjälp och är först vänlig och upplysande. Men så småningom blir man förtvivlad och förbannad och aggressiv. För inget händer! säger Gerd, som tvingats ge upp sitt jobb som kantor på grund av sonens funktionshinder.
Många med Aspergers syndrom är intelligenta och lär sig enormt mycket om det de är intresserade av. Lars kan väldigt mycket om film och älskar musik.
Familjen flyttade till Sundsvall i fjol eftersom gymnasiet i kommunen erbjuder en särskild Asperger-klass. Men helst vill de att Lars ska få komma till Dammsdal, en internatskola för ungdomar med hans typ av funktionshinder.
Något klart besked av kommunen har de ännu inte fått.
Lars själv säger att han gärna vill till Dammsdal. Han konstaterar samtidigt att det kan vara jobbigt att ha Aspergers syndrom, men han skulle ändå inte vilja bli av med det.
– Om jag inte hade Aspergers skulle jag säkert vara en rätt annorlunda person. Och jag trivs som den jag är!


Fakta Aspergers syndrom
Aspergers syndrom betraktas som en lindrig form av autism.
Personer med syndromet präglas trots normal begåvning av bland annat:
- svårigheter med socialt samspel och begränsad förmåga att förstå hur andra tänker och känner
- fåtaliga intressen som ägnas intensiv uppmärksamhet
- tvångsmässighet
- språk- och kommunikationsproblem
- stel motorik
Asperbergers syndrom leder ofta till stora problem i skola, familj och eventuellt yrkesliv, men vissa drabbade kan nå en framgångsrik karriär som exempelvis forskare tack vare sin intelligens och den för syndromet så typiska fokuseringsförmågan.

Källor: Nationalencyklopedin och Autismforum

Anette Brännström
060-197151
anette.brannstrom@st.nu

3 kommentarer:

Supermamsen Green World sa...

Kämpa

Elisabeth sa...

Vi köper oss en torkvinda var, och hänger upp alla inskränkta och illvilliga människor i den! Så får de hänga där ett tag, till allmän beskådan... och kanske, kanske får solens strålar dem att se saker och ting i ett annorlunda ljus...?!

Varm kram..

Unknown sa...

Ja, det finns mycket att försöka ställa till rätta i samhället idag. Jag har två stora kamper i livet att ta itu med just nu. Johannas situation måste förbättras så att hon får arbetsro i högstadiet m. skolskjuts eller att vi får hyra lgh i Nacksta. För min Jespers del så är det viktigt att vi får den hjälp han behöver för att kunna klara sig någorlunda själv. Det är i det senaste laget för hans del - 19 år - men jag har påtalat att något inte stämmer ända sedan grundskolan.

Jag hoppas verkligen att det kommer att uppenbara sig en lösning för min underbara son och för min dotter.

Han sa till mig - Jesper - det spelar ingen roll vart jag bor bara det är med dig igår. Det känns både underbart och roligt samtidigt som det är lite sorgligt att han inte ser framför sig att kunna bo hemifrån snart.

//Enastående mamma