Translate

lördag, maj 31, 2008

Fin leksak.

Klicka på rubriken för att komma till artikeln.

Leksak var unik guldbägare

Publicerad: 29 maj 2008, 15.43. Senast ändrad: 29 maj 2008, 15.54

Som barn lekte John Webber ofta med den lilla metallbägaren och behandlade den som vilken leksak som helst. Men bägaren var långt ifrån någon vanlig leksak – 60 år senare har experter konstaterat att bägaren är gjord i guld och tillverkad för mer än 2 000 år sedan. Snart säljs den på auktion.

För John Webber i Storbritannien var bägaren mest en spännande sak att leka med i barndomen. Han fick den på 1930- eller 1940-talet av sin farfar som drev en skrotfirma och trodde att den var tillverkad av mässing eller brons.

De ingraverade ansiktena brukade skrämma honom berättar han för tidningen Daily Mail, men annars var bägaren en leksak som vilken som helst.
Så var dock inte fallet. Nu har experter konstaterat att bägaren är tillverkad tre- eller fyrahundra år före Kristus och gjord i 22 karat guld. Värdet beräknas av experterna till mellan 600 000 kronor och 1,2 miljoner kronor. Själv hoppas John Webber att få in upp till sex miljoner kronor när guldbägaren nästa månad ska säljas på auktion.
I årtionden låg bägaren nerpackad och glömd, men när John Webber förra året flyttade till ett nytt hus upptäckte han sin barndoms leksak. Han förstod då att bägaren kanske inte var vad som helst och kontaktade därför experter.

Dessa blev helt förbryllade första gången de såg den, men har nu konstaterat att bägaren är tillverkad av hantverkare verksamma hos akemeniderna – en persisk dynasti som regerade i landskapet Persis i det som idag är sydvästra Iran.

Bägaren är omkring 14 centimeter hög och har två kvinnoansikten som tittar åt motsatt håll ingraverade. På kvinnornas pannor finns en orm och detaljer som hår och läppar är tydliga. Den kommer att säljas på en auktion i Dorchester den 5 juni.
Tobias

Min kommentar: Varför har inte mina barn hittat såna leksaker? Det hade varit roligt det för dem. De hade kunnat få många fina datorer för pengarna de kan få för denna. Fantastisk historia.

Inga kommentarer: