Translate

fredag, november 14, 2008

Göran Hägglund om Äktenskapslagen och mitt inlägg i debatten.

                                                                             Foto: Erika Stenlund


Göran Hägglund: Det är påfallande många som vill stå på vår sida
Kd-ledaren efter oenigheterna i regeringen



Se vad din riksdagsledamot tycker om äktenskapslagen
Äktenskapslagen
2008-11-12 Olika syn på homovigslar bland svenska präster
2008-11-11 De stödjer öppet kd i äktenskapsfrågan
2008-11-11 Ohly emot civiläktenskap i nuläget
2008-11-05 Friheten att utföra homovigslar oroar
2008-11-05 Inget regeringsförslag om homoäktenskap
2008-11-05 Ledare: Reinfeldts hugg i ryggen
2008-11-02 Massiv uppvaktning av riksdagen om äktenskapet
2008-10-30 Ledare: Släpp vigselrätten, Wejryd


Om vi hade lämnat regeringen hade vi kastat in landet i en regeringskris, säger kd-ledaren Göran Hägglund, en vecka efter att äktenskapsfrågan höll på att spräcka regeringen.
- Om tio år har Sverige ändå den civilrättsliga registrering som vårt parti föreslår, säger han.


Förra onsdagen avslöjades att regeringen inte kan enas om en ny könsneutral äktenskapslag, och därför lämnar över frågan till riksdagen. Diskussionen kring kristdemokraternas agerande har varit intensiv, inte minst i Dagen.
Hur känns det i dag, Göran Hägglund?
- Den starkaste känslan är att det ändå fanns en lösning så nära. I övrigt är det dubbelt: en besvikelse över att vi inte kom fram i sak och en positiv känsla i att vi står upp för det som är rätt och riktigt.
Det visar sig att ni har ett ganska brett stöd för er linje - känns det bittert att det märks först nu?
- Jag har lärt mig att det är så det fungerar. Det tar en tid innan det som diskuterar slår rot bland människor.
- Men det är påfallande många - inom mitt eget parti men också utanför - som hör av sig med budskapet "vi står på din sida, stå på dig!"
Göran Hägglund uppger att 19 av 20 mejl till honom är av karaktären "stå på dig!" Enligt kristdemokraterna finns det också många moderata sympatisörer som säger att de nu tänker rösta på kd.

Vill se förslagen mot varann
Han säger att han är intresserad av att se en opinionsmätning som inte bara ställer frågan om könsneutrala äktenskap mot oförändrat utan ställer de båda huvudförslagen mot varandra, alltså civilrättslig registrering enligt kd-modellen mot utredningens förslag. Hägglund utgår från att hans modell skulle få stort stöd.
- Utan att göra anspråk på att vara profet tror jag att en civilrättslig reglering kommer att vara det som gäller om tio år, säger Göran Hägglund. Fast vi hade kunnat få den lösningen redan nu.
Han pekar bland annat på vänsterledaren Lars Ohlys uttalande om att detta bara är ett första steg mot att prästerna på sikt ska tvingas viga alla par.
"Kd har körts över med ångvält " skrev Dagens ledare. Hur känns det?
- Det är väl tråkigt för rubriksättaren, jag tycker inte att det överensstämmer med sanningen. Om vi hade vikt oss, om vi hade gått med på en kompromiss som strider mot partiets grundläggande värderingar, då hade man kunnat säga så. Men nu har vi stått upp för vår sak.
Men även andra tidningar har gjort den bedömningen, att kristdemokraterna är överkörda?
- Ja, våra politiska motståndare, utan att påstå att Dagen tillhör dem, tycker att det rätt tacksamt att sätta den bilden.
"Dags för kd att lämna regeringen" är en annan Dagen-rubrik. Du måste väl ha mött några sådana krav?
- Säkert finns en och annan som tycker så, men då har man inte tänkt efter. Ställer man det kravet är man inte medveten om konsekvenserna. Då hade vi kastat Sverige in i en regeringskris - vi hade tagit på oss ett ohyggligt stort ansvar utan att vi fått en annan utveckling i just den här frågan. Dessutom finns det en lång rad andra viktiga frågor som vi kristdemokrater vill vara med och påverka.
Har du någon gång funderat på att avgå som partiledare?
- Nej. Dels för att jag har agerat med ett starkt stöd, i riksdagsgrupp och partistyrelse, och det finns ett fortsatt förtroende för mig i partiet. Dels för att det är ett fegt sätt, det är mer rakryggat att stå upp för det man tror på.
Kravet att avgå har han inte hört från någon, menar han.

Kommer vi att få läsa mer i dina memoarer om du vad egentligen tycker om dina allianskamrater just nu?
- (Skratt) Jag vet inte om det blir memoarer och jag vet inte vad jag kommer att berätta med lite avstånd. Men jag respekterar mina kolleger och jag tycker att vi har ett bra samarbete. I den här frågan har vi inte lyckats, och jag beklagar att vi inte kunde ha fått den lösning som jag anser är salomonisk. Jag tror den hade hade verkat samlande i stället för splittrande för vårt land.

Ska regeringen använda den här modellen (att flytta frågan till riksdagen) i andra sammanhang? I kärnkraftsfrågan till exempel?
- Jag hoppas att detta är ett undantag. Man kan aldrig vara helt säker på någonting, men jag tror att mina kolleger har samma ambition som jag.


Hasse Boström
hasse.bostrom@dagen.se


Egen kommentar: Jag tycker att det är viktigt att vi verkligen för diskussionen upp bland människor. Det är viktigt dels för partiets arbete, dels för de samkönade som vill ingå äktenskap så klart - det är också viktigt att man i ett demokratiskt samhälle vågar diskutera även de frågor som är svåra. Jag är i princip inte emot att man skapar likvärdiga livsbetingelser för homo, bi och transpersoner att ha möjlighet att ingå "äktenskap". Jag undrar bara varför det är så laddat att kalla det för ett annat namn? Äktenskapet är ett heligt sakrament och det är instiftat av Gud  för att man och kvinna skall förenas. Det var det som var tanken från honom och det står så i bibeln. Så långt håller jag med mitt parti.

Jag tycker däremot att alla människor är lika värda och Gud älskar alla! Han gör inte skillnad på färg, etnisk tillhörighet eller prestationer, hur länge man varit troende e t c. Det enda du behöver göra för att bli ett Guds barn är att säga JA! Det har sagts av någon klok person att det är en hel del saker i bibeln som inte tolkas bokstavligt - tack och lov - för då skulle halva Sveriges befolkning vara utan händer, stenade eller dagligen anklagas för äktenskapsbrott.

Mitt inlägg i debatten skulle vara i så fall att man bara kallar vigselaktens resultat för något annat än äktenskap. MEN att det i allt annat skall vara helt identiskt rent juridiskt, samhällsstatusgivande och accepterande.

För mig är Gud kärlekens Gud - inte särskiljandets!

//Harriet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Harriet,

Varför skulle inte de kristna släppa ordet äktenskap och kalla det man gör i kyrkan för något annat?

Då skulle man ju alla få ett äktenskap, och troende skulle kunna ha sitt eget tankesystem.

Vad det religiösa, av gud instiftade skulle kallas har jag nog inte ngn stor åsikt om. Marriage kallas det på engelska. kanske det fungerar för kristna i sverige också?

Unknown sa...

HEJ Anonym,

Jag tycker ditt förslag är intressant och vi är ju överens i sak dessutom. För fram din idé till så många som möjligt som du talar med. Till slut kanske fler inser hur bra det faktiskt är.

Jag ska lägga upp det här inlägget till KD-Bloggar så får vi se om fler vill säga något intressant.

Tack för kommentaren,

//Harriet

Anonym sa...

Homoäktenskap - ett sovjetiskt experiment

Homoäktenskapet har sitt ursprung i ett sovjetiskt sexualexperiment på 1920-talet. Då ville de kommunistiska ledarna avskaffa äktenskapet.

Den sovjetiske ledaren Krilenko sa: ”Varför skulle staten bry sig om vilka som gifter sig med vem?…Den fria kärleken är det ultimata målet för en socialistisk stat… I denna stat kommer äktenskapet att befrias från varje plikt och den kommer att omvandlas till en absolut fri förening mellan två personer”.

Agendan hos gaylobbyn, hos de radikala feministerna och hos de sekulära ateisterna har kusliga likheter med den sovjetiska modellen. Gud är död och allt är tillåtet. Människan är blott en sofistikerad schimpans med djuriska drifter, lustar och impuler.

Glöm inte att kyrkor attackerades, brändes ned och skövlades i modernitetens namn. Kristna människor avrättades, förvisades till Gulag och sattes på sinnessjukhus för omskolning. Människan skulle bygga en ny värld och en ny framtid där allt som var ålderdomligt förkastades.

Vad rör sig i Reinfeldts och Ohlys huvuden? Hur långt tänker de gå i sin iver att slakta äktenskapet på ateismens destruktiva altare?