Translate

måndag, november 10, 2008

Maillögner om Förintelsen.

Lögner sprids om Förintelsen

Ett kedjebrev om Förintelsen cirkulerar just nu i Sverige. Men uppgiften om att skolor i Storbritannien inte längre undervisar om Förintelsen är falsk


E-POSTUTSKICKET OM Förintelsen cirkulerar i en engelsk version sedan mitten av april 2007. Syftet sägs vara att rädda informationen om tyskarnas massutrotning av judar, homosexuella, zigenare och andra "avvikande" till eftervärlden.

Med skakande bilder från förintelselägren och braskande texter i form av en power point-presentation uppmanas alla att inte glömma Hitlertysklands massmord. Men det underliggande syftet är snarare att skapa en misstro mot muslimer. Bland annat nämns inget i texten om historikern David Irvings försök att bevisa att Förintelsen inte ägt rum och inte heller nynazistsiska grupper nämns i sammanhanget.

I MEJLET SKRIVER upphovsmännen bland annat:
"Nyligen tog Storbritannien bort förintelsen från skolornas läroplan för att det var 'stötande' mot den muslimska befolkningen som påstår att förintelsen aldrig hände."
Ett svepande påstående som inte är sant.

Som så många andra moderna myter finns det ett korn av fakta också i denna. I en rapport finansierad av det brittiska utbildningsdepartementet i början av året konstateras att vissa lärare har slopat undervisningen om känsliga och kontroversiella frågor. Förintelsen skulle vara en av dessa där lärare av rädsla för att skapa en antisemitisk diskussion i klassrummet valt att inte ta upp frågan.

MEN I RAPPORTEN, som bär titeln "Teaching Emotive and Controversial History 3-19", ges bara exempel på en enda skola i Storbritannien där lärare valt att inte undervisa om denna del av andra världskriget av rädsla för att ämnet skulle kunna orsaka kontroverser i klassrummet.

I rapporten från utbildningsdepartementet skriver man att det "inte finns något utrymme för enskilda skolor att ta sina egna beslut [när det gäller] att lära ut saker som rör Förintelsen".

I DAG ÄR UNDERVISNING om de tyska massmorden obligatorisk i Storbritannien från det att eleven är elva år.

I den ursprungliga versionen av epostutskicket påstås också att universitetet i Kentucky i USA ska ha tagit bort Förintelsen från sin undervisningsplan. Detta tillbakavisas av universitetet i en pressrelease som publiceras på dess hemsida.

"Den akademiska ledningen vid universitetet skulle aldrig tillåta ett sådant groteskt åsidosättande av den akademiska friheten. Låt oss begrava det här ryktet", skriver man.
Clas Svahn
Egen kommentar: Jag blir både arg och upprörd när jag läser detta. Hur kan någon med vilja förtala och förringa en händelse som omskakat vår tid och även har inflytande på många människors tänkande än idag. Men som sagt människans ondska och minne är som de är. Ondskan kan vara stor och minnet kan vara kort.

Vill du läsa artikeln på rätt plats så är länken här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=849600


2 kommentarer:

Anonym sa...

mörk text mot mörk bakgrund...
enastående ogenomtänkt !

Harriet sa...

Ok!

Kan du läsa texten bättre nu? Du hade ju kunnat klicka på länken också för att se artikeln på sin originalplats om du velat.

Kram,

//Harriet