Translate

lördag, januari 17, 2009

Börjar nästan undra om...


Det inte är så att jag börjar få antingen Chrons sjukdom eller Ulcerös Kolit. Det svider galet i tarmarna och värker något infernaliskt, jag mår konstant jätteilla och är såååå trött. Buken är hård och svullen - jag får nog sluta tro att detta går över och beställa en tid till doktorn på måndag.

Jag brukar dessutom tempa lite oförklarligt emellan varven. Jag har trott att det ska gå över i ett år nu men det blir bara värre och med tätare skov. Kanske beror min nyfunna ledvärk i fotlederna på detta? Kroppen kan ju ge symptom på de mest märkliga ställen. Det har också hänt att det kommit blod ... uscha!

Symtom vid Crohns sjukdom

Typiskt för Crohns sjukdom är att besvären kommer i så kallade skov, det vill säga att det blir värre i perioder. De här perioderna går sedan över i lugnare faser då man inte känner av symtomen så mycket. Ibland kan symtomen försvinna helt en tid. Själva sjukdomen är kronisk och kan inte helt försvinna men det finns mycket man kan göra för att minska besvären.

De vanligaste symtomen är magsmärtor och diarré, ofta flera gånger om dagen. Man kan också få feber, viktminskning, trötthet och ibland förekommer blod i avföringen. Symtomen varierar beroende på var i tarmen inflammationen sitter. Det förekommer att andra delar av kroppen också drabbas av inflammation, i form av problem med lederna, ögoninflammation eller hudförändringar. Barn som har Crohns sjukdom kan få en avstannad tillväxt och utveckling om de inte behandlas.


Symtom vid ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en sjukdom som kommer i så kallade skov och därför kan man omväxlande må bra och dåligt. Symtomen varierar beroende på hur kraftig inflammationen är, och hur stor del av tarmen som är angripen.

Symtomen vid ulcerös kolit utvecklas ofta gradvis och kan förvärras med tiden. Men man kan också insjukna plötsligt. De vanligaste symtomen är diarré, ofta med slem och blod i. Smärtor långt ner till vänster i buken som går över efter tarmtömning är också vanligt. Vid mera uttalad sjukdom kan feber, illamående, viktminskning, uttalad orkeslöshet och magmärta förekomma. Ibland drabbas även andra delar av kroppen av inflammation. Vanligast är att man får problem med lederna, ögoninflammation eller hudförändringar.Inga kommentarer: