Translate

fredag, februari 06, 2009

Theda Bara...


Theda Bara som Kleopatra VII, 1917


Theda Bara
Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Theda Bara, eg. Theodosia Goodman, född 29 juli 1885 i Cincinnati, Ohio, död 7 april 1955 i Los Angeles, Kalifornien (i cancer), var en amerikansk skådespelerska och stumfilmsstjärna; filmhistoriens första vamp.


Hon blev stjärna över en natt 1915 genom sin roll som hänsynslös femme fatale i filmen A Fool There Was. Filmen bygger på en dikt av Rudyard Kipling, The Vampire och på så sätt uppstod ordet "vamp".

Theda Bara lanserades som en kvinna med mystiska krafter, född i Saharaöknen, "kärleksbarnet" till en fransk konstnär och hans egyptiska älskarinna. Det sades att hennes namn var ett anagram för "Arab Death". I verkligheten var hennes far en vanlig, enkel skräddare.

Hon hade långt svart hår och använde kolsvart ögonmakeup för att framhäva sin blekhet. Hon omgav sig med dödssymboler för döden, såsom dödskallar och korpar, körde omkring i en vit limousin, blev uppassad av "nubiska tjänare" och höll presskonferenser i starkt parfymerade rum, medan hon satt och smekte en orm.

Till sist började biopubliken tröttna på hennes överdrivenhet och fann henne mer eller mindre löjlig. Hon begav sig då till Broadway i förhoppning om att göra en ny karriär där. Detta misslyckades dock, och hennes karriär gick rakt utför. 1926 gjorde hon sin sista film och försvann därefter i glömska.

Filmografi (urval) [redigera]
1914A fool there was
1915Carmen
1916Öknens hjältar
1917Cleopatra
1918Salome
1926Madame Mystery

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Theda_Bara"

Läs om Theda väskan i ett tidigare inlägg här.

Inga kommentarer: