Translate

lördag, februari 09, 2008

Kritik mot beröm....


Hi gang!

Jag känner mig ungefär lika full av energi som den här kattungen idag men det spelar liksom ingen större roll. Tror att det har att göra med min underbara dotter Johanna - hon har övergivit familjen och åkt till en kompis i helgen *fniss*. Hon är en riktig glädjespridare och kulpaket måste jag säga. Det märks direkt när hon inte är hemma och sitter vid datorn och chattar med kompisar och skrattar högt eller att hon sjunger vackert till någon favoritsång. Hon brukar spela in när hon sjunger och lägga ut på Youtube t o m. Hon tjatar att jag ska göra detsamma men jag är nog lite för feg för det.

Det är sånt här som gör en tacksam för att vara förälder tror jag - för att byta lite inriktning på mitt spår - när man ser att barnen tagit till sig när man sagt att man älskar dem, uppskattar dem och vill att de ska vara de underbara personer de redan är. Jag har en sällsynt tur - visst Jesper har Aspergers och Johanna har reumatism - men vilka fantastiska människor de redan är.

Jag är så tacksam för dem med alla eventuella fel och brister de må ha. Jag har ju också Jonas som är fullkomligt frisk och som är en fantastiskt klok analytiker, vän till sina kompisar, med en underbar humor och som klarar ALLT han tar sig för. Jag vet att jag låter som värsta mallgrodan och det tar jag gärna. Jag brukar alltid få beröm för mina barn från skolan där de säger att de är väluppfostrade, empatiska och duktiga. Något rätt har man gjort då, eller hur?

Jag är ju frånskild från barnens pappa och vi har jobbat hårt för att bli vänner igen och det är vi nu. Vi har också jobbat hårt med att inte låta barnen komma i kläm efter skilsmässan och vi lyckas med det oftast. För ibland kommer ju gammal skåpmat upp om vi båda är trötta och stressade jag brukar då grumsa lite och sedan förlåta mig själv och honom för det vi sa. Slinter tungan ibland så ber jag alltid barnen om ursäkt för att jag sa något ofördelaktigt om deras pappa. Det är viktigt att lära både barnen och mig själv att lägga band på sig och försöka betona människors goda egenskaper. Vi är alldeles för viktiga för att slösa bort våra liv med att kritisera andra.

Okonstruktiv Kritik är bara ett sätt att försöka må bättre själv, sanningen är dock att det skadar dig också om du uttrycker en okonstruktiv kritik mot andra. Genom att påtala andras brister i utseeende, kläder, makeup eller vad det vara månde så sprider du samtidigt ett negativt sken omkring dig själv.

Försök om du kan att betona människors goda egenskaper, klädstil eller vad de kan göra för bra saker - under en vecka bara. Tala sedan om för mig vad du känner i ditt hjärta och om det gör någon skillnad i hur du mår som person. Prova bara en vecka - jag lovar att resultatet kommer att överraska dig.

ALLA människor är viktiga, vackra, värdefulla och fantastiska på att vara just sig själva. Vi har alla något att ge till människor vi möter i våra liv. Det är en fantastisk gåva att vi är så olika varandra både till sätt och till utseende. Jag tycker det är en rikedom att vi har olika tro, ursprung och att vi ser på världen olika. Jag blir så tacksam när jag får lära mig nya saker av andra människor.

Tack för att Ni finns alla där ute som är tjocka, smala, snygga, rika, fattiga, sportiga, smarta eller inte... det är en sån rikedom att få möta alla "sorters" människor..

Kram..

//filosofmamman

2 kommentarer:

Supermamsen sa...

vad heter Johanna på You tube nyfiken?

Harriet sa...

Johanna heter TiffyToff på YouTube...

//Harriet