Translate

torsdag, mars 27, 2008

Annika Dahlqvist - LCHF dieten.

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=37722&lid=lista_675043&lpos=6
Kopiera länken för att titta på programmet den 25/3 av Eftersnack.

Klicka på rubriken för att komma till hennes blogg.

Kostråd för kvinnor

26 september kl. 22:26
LCHF (LowCarb-HighFat)-kosten är perfekt för kvinnor.



De kostråd som Livsmedelsverket (SLV), liksom motsvarande myndigheter i hela världen, förespråkar, innehåller hög andel kolhydrater (socker och stärkelse) och liten andel fett, varav särskilt liten andel naturligt animaliskt fett. Denna kost gör att vi blir både feta och sjuka.

De rekommenderar att vi ska äta hög andel vegetabiliskt fett, vilket innehåller hög andel fleromättade fetter av typen omega-6, vilken ger oss inflammationer, dåligt immunförsvar, risk för cancer, kärlförkalkningar etc.

Vi behöver i stället äta mer av naturligt animaliskt fett, särskilt av ekologiskt och lokalt uppfödda, gräsbetande djur. Deras fett innehåller en högre andel av omega-3, vilken ger oss bättre infektionsförsvar, mindre inflammationsbenägenhet, och mindre kärlförkalkningar. Fet vildfångad fisk innehåller också mycket av omega-3. Vegetabiliskt omega-3 har för korta kedjor för att vi ska kunna tillgodogöra oss det.

Vi har också stor nytta av det animaliska mättade fettet, det ger oss bra energi utan blodsockerhöjning, och fina byggstenar för våra celler.



Högt kolhydratintag ger förhöjt blodsocker och förhöjt blodinsulin. Detta orsakar inflammation i kroppen, bland annat i kärlväggarna, och startar där en process som leder fram till kärlförkalkning och proppbildning. Det ger hjärtinfarkt, stroke och andra blodproppar.

Högt blodinsulin omvandlar blodsockret till fett och lagrar in det i fettväven.

Högt blodinsulin blockerar fettförbränning.

Detta gör att man vid högt kolhydratintag bara kan lagra in fett, men inte förbränna det fett som är inlagrat.



För att bli frisk och normalviktig bör man därför minska på sitt kolhydratintag, så att inte blodsockret höjs efter måltid. Då blir det inte heller något förhöjt blodinsulin, och ingen påföljande inflammation i kroppen och kärlväggarna. Man bör också byta ut margarinet och matoljorna till smör och ev kokosfett (nyttigt mättat vegetabiliskt fett). Där man absolut behöver matolja kan man använda kallpressad, ekologiskt odlad olivolja eller rapsolja.

Margariner (som Becel, Milda etc) är sjukdomsframkallande, kemiskt förändrade vegetabiliska fetter, som helt ska undvikas.



Jag har skrivit en text om detta, och ett kostprogram.



Kvinnor som är smala, friska och fysiskt aktiva kan äta en större mängd av kolhydrater, eftersom de förbränner dem med arbete, och alltså inte får förhöjt blodsocker.



Överviktiga och sjuka kvinnor bör äta minsta möjliga av kolhydrater eftersom de inte klarar av att motionera så mycket som behövs för att direkt förbränna det blodsocker som blir av mera kolhydrater.



Jag har i min länklista i bloggmarginalen en länk om rapporterade hälsovinster.



Bland hälsoproblem för kvinnor som kan förbättras av LCHF kan nämnas:

Övervikt, diabetes, magtarmproblem, fibromyalgi, utmattningsdepression, PCOS, PMS, klimakteriebesvär, hudproblem, led- och muskelbesvär, astma, allergi etc.



Det finns aldrig visat att LCHF-kosten riskerar att skada hälsan.



Du har alltså allt att vinna, och inget att förlora, på att ge denna kost en ärlig chans att hjälpa dig till en bättre hälsa.



Om man märker att man mår bättre på LCHF bör man fortsätta med den kosten resten av livet. Återgår man till den gamla kosten kommer alla problem tillbaka.



Kost vid graviditet och amning

Jag tycker inte att man då behöver äta helt strikt kolhydratsnålt. Man har ju även en person till att försörja.

Men om man ändå vill äta strikt lågkolhydrat så är det inte farligt för barnet.

LCHF-kosten innehåller högre koncentration av viktiga näringsämnen eftersom man inte behöver belasta ämnesomsättningen med de näringsmässigt tomma kolhydraterna. Därför har man inte större anledning att äta kosttillskott vid LCHF än vid högkolhydrat-lågfett-kost.



Strikt lågkolhydrat < 20 g kh per dag. Måttligt lågkolhydrat 30 - 80 g kh per dag.


Jag har bara hållit på med denna diet i två veckor med avsteg 4 dagar men ändå gått ned i midjemått med 7 cm.

2 kommentarer:

Supermamsen Green World sa...

Spännande"

Anonym sa...

Började med dieten för ca, två år sedan, min make fick diabetes och istället för att börja med insulin tänkte vi pröva dieten. Den fungerar utmärkt för honom, vikten har gått ner och insulinvärdet ligger på ca 7 hela tiden. Jag själv gick ner den första tiden men när jag skulle sätta på mej mina jeans som jag köpte förra sommaren fick jag inte på mej dom. Varför har det blivit så,vi slarvar inte med maten. Jag äter levaxin, har en autoimmun sjukdom. kan det vara orsaken?
Hälsningar Marianne