Translate

söndag, mars 30, 2008

Kontrolltagning - nedläggning på mage med polisgrepp!



Har tittat på Uppdrag Granskning och förfärats över de metoder som används för att kontrollera boende i Uppsala på korttidshem. Det är en så medeltida metod att jag inte kan annat än förfäras över att det ansetts som en bra fostringsmetod och att flickan Ida skulle ha utvecklats som person av övergrepp från personal. Hur kan det bara få vara på det här sättet? Vilken utbildning ges vårdare inom våra gruppboenden egentligen? Får de någon?

Det fruktansvärda i den här historien är inte bara att i programmet rapporteras om Crister Magnussons död utan det värsta är den nonchalans som ledningen har uppvisat. Ida har utvecklats som person säger chefen i Uppsala Kommun som har hand om gruppboendena och korttidshemmen. När sedan reportern ger ett exempel med henne själv som person som skulle få ta emot sådan behandling så värjer hon sig genom att säga att resonemanget är hypotetiskt och hävdar fortfarande utveckling.

Man får ju verkligen hoppas att något händer inom detta område omgående och att Uppsala tar efter polisen som slutat med sk polisgrepp efter Osmo Vallo fallet bl a och skaffar sig pedagogiska verktyg i stället för medeltida tortyrmetoder för att hjälpa människor framåt. Faktiskt så är inte det korttidshemmens uppgift att vara fostrande fångvaktare utan deras enda uppgift består i att skapa trygga levnadsförhållanden för de boende. DETTA är inte ett bra sätt att uppnå denna avsikt.

Jag blir så arg när människor kränks i vårt samhälle och det är ännu mindre smickrande i ett samhälle som hävdar att vi är jämlika och att alla har samma möjligheter när det helt klart inte är så fallet. Sveriges fina fernissa av ett fint välfärdssamhälle där alla har god vård, bra skola och samma rättigheter bör nog kolla upp och laga sprickorna i fasaden - för en del sprickor har blivit ganska tydliga revor i fernissan vid det här laget.

//samhällsintresserademamman

3 kommentarer:

Supermamsen Green World sa...

Usch de borde ha spöstraff de som behandlar andra illa

Erika, Rallykantor sa...

Amen, Sista!

Anonym sa...

Hej! Det värsta med såna där program är hur dem vinklar det hela. Jag jobbar på et ställe som har nedläggning, det är den sista utvägen när våld mot personalen eller boende uppstår. vi måste skydda oss själva och de andra. Nu i veckan blev en behandlingsassistent mördad, skulle de ha skett om de använde nedläggning? Det är det ingen som vet. Men hon hade og haft större chans och det blir mindre våld.