Translate

onsdag, maj 07, 2008

Faksimil från National Geographic's hemsida...


Mysteriet Judas

NATIONAL GEOGRAPHIC AVSLÖJAR DET ENDA KÄNDA EXEMPLARET AV DET FÖRSVUNNA JUDASEVANGELIET
Ett av de viktigaste fynden inom senare tids bibelarkeologi ger oss en ny tolkning av Judas förräderi.

Tänk om man hade hittat ett gammalt evangelium som ger en radikalt ny syn på den man som under historiens gång har skildrats som den arketypiske skurken? Tänk om detta evangelium vände upp och ned på föreställningen om Judas förräderi och porträtterade honom som en hjälte?

Vi känner alla till historien om Jesu lärjunge, som för 30 silvermynt förrådde honom med en kyss. Judas är den ultimata symbolen för förräderi, och kristendomen skulle inte vara densamma utan denne förrädare.

Det nyupptäckta evangeliet inleds så här: Den hemliga berättelsen om den uppenbarelse som Jesus berättade om i samtal med Judas Iskariot Den hemliga berättelsen ger oss en helt annan bild av historiens mest hatade man. I detta evangelium betraktas Judas som en hjälte. Till skillnad från de andra lärjungarna förstår han till fullo Kristi budskap. Genom att överlämna Jesus till myndigheterna gör han vad hans ledare har bett honom att göra, samtidigt som han är helt införstådd med det öde, som han därmed kommer att gå till mötes. Jesus varnar honom: Du kommer att bli fördömd.

Framstående bibelforskare anser att denna alternativa framställning av relationen mellan Jesus och Judas erbjuder en viktig möjlighet att se hur de tidiga kristna tänkte, eftersom den ger nya och viktiga vittnesbörd om mångfalden i den tidiga kristna kyrkan.

Denna text utmanar inte bara en av de djupast förankrade föreställningarna inom den kristna traditionen utan sopar även undan ett av antisemitismens favoritteman, säger egyptologen Francis Gaudard, som har medverkat vid översättningen av evangeliet.

Codexets långa resa Den läderinbundna handskriften har sannolikt nedtecknats på koptiska omkring år 300. I nästan 1700 år låg den gömd i den egyptiska öknen, efter att den fördömts som kättersk av den tidiga kristna kyrkan. Den hittades på 1970-talet vid al-Minya i Egypten. Därefter försvann den i en sluten värld av antikhandlare och låg till och med och vittrade sönder i ett bankfack i Hicksville, New York, i 16 år, innan den år 2000 köptes av antikhandlaren Frieda Nussberger-Tchacos från Zürich.

När Frieda Nussberger-Tchacos inte lyckades sälja manuskriptet vidare överlät hon det i februari 2001 till Maecenas Foundation for Ancient Art i Basel i Schweiz, för att det skulle kunna restaureras och översättas. Manuskriptet, som nu är känt som Codex Tchacos, kommer så småningom att lämnas över till Koptiska museet i Kairo.

Nära samarbete NATIONAL GEOGRAPHIC har samarbetat med Maecenasfonden och Waitt Foundation for Historical Discovery för att restaurera och översätta manuskriptet samt för att fastslå dess äkthet.

Än så länge tyder alla undersökningar på att dokumentet är äkta. Analyser av fem oberoende prover från papyrusen och läderbandet har daterat codexet till en tidpunkt mellan år 220 och 340 efter Kristus.

Den schweiziske professorn och experten på koptiska Rodolphe Kasser har lett den internationella grupp av experter som har arbetat med det 66 sidor långa codexet som förutom Judasevangeliet även innehåller tre andra tidiga kristna texter.

Presentation av codexet Den ömtåliga koptiska handskriften visas upp för allmänheten för första gången vid en presskonferens på NATIONAL GEOGRAPHICS huvudkontor i Washington D.C. den 6 april klockan 16.30. Det går att följa presskonferensen live på webcast via: http://www.nationalgeographic.com/lostgospel/av/gospel.asx

Världspressen kommer då att presenteras för den extraordinära historien om vad som hänt med Judasevangeliet sedan det upptäcktes efter nästan 1700 år. Pressen kommer dessutom att få en inblick i experternas arbete med att restaurera och översätta dokumentet samt att fastslå dess äkthet.

Söndagen den 9 april klockan 22.00 har NATIONAL GEOGRAPHIC världspremiär på Judasevangeliet. Den två timmar långa dokumentären följer evangeliets otroliga historia och belyser den viktiga insikt som det ger oss.

Du kan även läsa den enastående berättelsen om det kätterska evangeliet och se bilder av det historiska fyndet i NATIONAL GEOGRAPHIC SVERIGE nummer 4/2006, när tidskriften kommer ut i butikerna tisdagen den 25 april 2006.

Inga kommentarer: