Translate

onsdag, maj 07, 2008

Om Fibromyalgi som jag lider av...



Fibromyalgi / Vad händer i kroppen?
Reviderad: 2006-01-02

Ont i kroppens muskler
Fibromyalgi är långvarig smärta eller värk i muskulaturen på flera ställen i kroppen kombinerad med en ökad smärtkänslighet. Med långvarig menas att man har haft ont i minst tre månader. För att man ska få diagnosen fibromyalgi krävs att smärtan finns både inom övre och nedre delen av kroppen och på både vänster och höger sida. Det som skiljer fibromyalgi från andra tillstånd med smärtor i musklerna är att den ökade smärtkänsligheten är så utbredd.


Nerverna skickar signaler till hjärnan
Smärtsystemet är en del av kroppens nervsystem. När smärtnerverna i musklerna retas, skickas en signal till nervceller i ryggmärgen. Där kan smärtsignalen antingen gå vidare oförändrad eller dämpas och bli svagare, eller förstärkas och bli kraftigare. Från ryggmärgen går smärtsignalen till hjärnan. Det är först när signalen når hjärnbarken som man medvetet upplever smärta. Man känner hur stark smärtan är, hur obehaglig den är, och var den sitter.


En ökad känslighet för smärta
När man lider av fibromyalgi har man en direkt förstärkning av smärtimpulser i ryggmärg och hjärna. Det betyder att man reagerar kraftigt på smärta, och att smärtan lätt sprider sig till många ställen i kroppen och blir mer eller mindre ihållande.En sänkt smärttröskel gör att även ett lätt tryck eller muskelspänningar och muskelsammandragningar som normalt inte är smärtsamma gör ont. Tillståndet kallas för allodyni och kan finnas även på ställen där man inte har ont.


Muskelvärk är inte alltid fibromyalgi
Det kan finnas många andra skäl till att man har muskelvärk än just fibromyalgi. En muskelskada eller en akut muskelinflammation kan ge värk. En annan vanlig orsak kan vara att man under lång tid belastat musklerna på ett felaktigt sätt, till exempel genom felaktig arbetsställning eller genom monotont arbete utan tillräckliga pauser.


Flera orsaker kan ligga bakom
Det finns främst två orsaker till ökad smärtkänslighet vid fibromyalgi. Den vanligaste är långvarig muskelsmärta lokaliserad till ett område, till exempel smärta i ryggen eller nacken och skuldrorna. Den andra orsaken är långvarig uttalad stress. Långvarig smärta i leder, skelett och bindväv kan också ge ökad smärtkänslighet och fibromyalgi. Ökad smärtkänslighet kan dessutom uppstå utan känd orsak.


Fysiska orsaker
Vid fibromyalgi förändras en funktion i smärtsystemet. Denna funktionsstörning gör att man är mer smärtkänslig, och att tröskeln för vad som gör ont sänks. En sådan långvarig eller permanent funktionsstörning är en sjukdom. Läs mer om smärta i Sjukvårdsrådgivningen.se. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.


Stress och psykologiska orsaker
Fibromyalgi är inte en psykisk sjukdom, men långvarig smärta ger oftast långvarig stress. Den kan i sin tur öka intensiteten i smärtan man upplever och även förklara en del av symtomen vid fibromyalgi. Inte bara när man drabbas av fibromyalgi utan vid alla långvariga smärttillstånd spelar psykologiska faktorer en roll för hur de olika symtomen upplevs. Oro, ängslan, stress och depression kan öka intensiteten av symtom som smärta, trötthet och dålig sömn.


Drabbar främst kvinnor
Drygt åtta av tio som lider av fibromyalgi är kvinnor. Orsakerna till den stora skillnaden mellan könen är inte känd. Men även friska kvinnor har lägre smärttrösklar än friska män, vilket gör att kvinnor lättare drabbas av långvariga smärttillstånd. Andra förklaringar som diskuteras är skillnad i muskelstyrka och det faktum att många kvinnodominerade yrken kräver ett statiskt muskelarbete. Det är oklart om sänkta östrogennivåer under klimakteriet skulle kunna bidra till att fibromyalgi ibland uppkommer under denna period i livet.Att det är fler kvinnor än män som drabbas får inte betyda att män med fibromyalgi glöms bort. Det kan krävas speciella rehabiliteringsprogram för män.


Barn kan också drabbas
Fibromyalgi förekommer över hela världen, och antalet patienter med fibromyalgi är ungefär två procent av befolkningen. De flesta insjuknar i 30- till 50-årsåldern, men även barn kan få fibromyalgi.


Olika svåra symtom
En del blir bra redan under de första åren, men de flesta har ont i många år. Undersökningar visar att hälften av de som har haft besvär i flera år inte tycker att tillståndet ändrar sig från år till år. I den grupp som märkt en förändring tycker hälften att de mår bättre och hälften att de mår något sämre jämfört med ett par år tidigare. Hur svåra symtomen är kan variera mycket från en person till en annan, och hos samma person vid olika tidpunkter.


Smärta påverkar hela livet
Människor med fibromyalgi lider av mer eller mindre ständig smärta, stressrelaterade symtom, dålig sömn, trötthet och ofta depressiva symtom. Allt detta påverkar livskvaliteten, och både fritiden och arbetslivet påverkas. Eftersom kroppslig kontakt ofta gör ont kan samlivet drabbas.Omkring hälften av alla med fibromyalgi arbetar, men oftast deltid. Beslutet om man kan fortsätta sitt jobb eller inte beror bland annat på hur svåra symtom man har och hur arbetet kan anpassas till de begränsningar som fibromyalgi innebär.