Translate

tisdag, maj 27, 2008

Kristdemokraternas utmärkta utredningstanke.

Klicka på rubriken för att komma till hemsidan.




2008-05-24
Ny utredning om föräldrastöd med Inger Davidson som utredare

Under 2009 och 2010 satsar regeringen cirka 70 miljoner kronor om året till kommunerna för att stimulera förslag på hur föräldrastödet ska utvecklas och struktureras. Regeringen har därför beslutat att under 2008 ge en särskild utredare i uppdrag att ta fram förslag på en nationell strategi för föräldrastöd. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson har utsett Inger Davidson till särskild utredare.

- Jag är väldigt glad att det är just Inger Davidson som ska utreda detta. Hon har en enorm kunskap på området och en gedigen politisk erfarenhet som få, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.

Idag erbjuder endast ett fåtal kommuner föräldrastöd eller föräldrautbildning när barnet blivit äldre eller är i tonåren. I de enstaka kommuner där detta prövats är efterfrågan mycket stor. Ett tidigt och brett föräldrastöd kan förebygga framtida problem, både hälsorelaterade och sociala. Goda relationer mellan barn och föräldrar ökar möjligheten till en god hälsa under hela livet.
Föräldrastödet ska vara frivilligt och bygga på föräldrarnas behov och intresse och utgå från barnets rätt till goda uppväxtförhållanden. Föräldrastödet ska erbjudas alla föräldrar med barn upp till 18 års ålder.

- Ingen kan som föräldrar ge sina barn kärlek och goda vanor för livet. Alla föräldrar bör få stöd och hjälp och möjlighet till utbildning och till nätverksbyggande med andra föräldrar. Föräldrarna är de viktigaste personerna i varje barns liv. Men att vara förälder är också svårt i vår tid. Att få kunskap och möjlighet att tillsammans med andra reflektera över sin roll är angeläget.

Utredningsuppdraget
En särskild utredare ska ta fram ett förslag på en långsiktig nationell strategi för en kvalitetshöjande kompetensuppbyggnad och utveckling av samhällets erbjudande av stöd och hjälp till kvinnor och män i deras föräldraskap. Utredaren ska i detta sammanhang utreda hur samhällets erbjudande om stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap kan förbättras och ytterligare utvecklas. En central aspekt i utredningsarbetet ska vara att på såväl regional som lokal nivå utveckla samarbetet och samverkan mellan verksamheter och organisationer som har föräldrar som målgrupp. Utgångspunkten för utredarens förslag ska vara frivillighet. Strategins övergripande mål ska mot denna bakgrund vara att föräldrastöd ska erbjudas kontinuerligt under barnets hela uppväxttid. I uppdraget ingår att ge förslag angående:

- definition på begreppet föräldrastöd
- mätbara del- och etappmål
- insatser för att informera, stödja och hjälpa föräldrar i deras föräldraskap
- modell för utbildning av utbildare i evidensbaserade metoder
- berörda aktörer, däribland den ideella sektorn
- roll- och ansvarsfördelning berörda aktörer emellan
- uppföljning och utvärdering av del- och etappmål.
Uppdraget ska redovisas senaste den 1 december 2008.
Till utredare har utsetts Inger Davidson, riksdagsledamot (kd) och vice ordförande i Justitieutskottet, har tidigare varit civilminister 1991-1994 och har haft åtskilliga regeringsuppdrag, uppdrag i riksdagen samt ledande förtroendeposter inom Kristdemokraterna.

* FÖRFATTARE:
*
o
Maria Larsson
Vice partiordförande och Äldre- och folkhälsominister
o
Inger Davidson
Riksdagsledamot

* FÖR MER INFORMATION:
*
o Niclas Thorselius
Pressekreterare
Telefon: 08-405 50 65
Mobil: 070-509 50 65
E-post: niclas.thorselius@kristdemokraterna.se

Min kommentar: Jag tycker att detta i kombination med förslaget som går igenom ang. vårdbidraget är utmärkta bevis på att Kristdemokraterna är det parti som sätter familjernas behov allra främst av alla partier. Det fina är också att de erbjuder föräldrar valfrihet och i o m denna utredning så satsas det på att utveckla stödet för föräldrar även när barnen är i nästa riktigt känsliga ålder - tonåren. Jag tycker att detta är riktigt lovande och jag ser fram emot Inger Davidssons rapport från utredningen framöver.

Inga kommentarer: