Translate

tisdag, september 02, 2008

Faksimil från Dagbladet.

klicka på rubriken för att se reportaget i original på webben.


blir drake. Aki Ulander, här i Salléns linne, kommer spela med Sundsvall Dragons kommande säsong. I går presenterades han som nyförvärv i klubben. Foto: SCANPIX

Aki – Dragons nye jätte
Pero Vasiljevics ersättare – en 120 kilo tung finländsk center
Sundsvall Dragons har nu hittat sin ersättare till Pero Vasiljevic. Finske landslagscentern Aki Ulander har skrivit på och förhoppningen är att han ska leverera en defensiv trygghet laget inte haft förut. – Aki har en stabilitet runt sig. Man vet vad man får av honom varje match, vilket inte var fallet med Pero, säger Dragons sportchef Fredrik Åhnstrand.

Relaterat
blir drake. Aki Ulander, här i Salléns linne, kommer spela med Sundsvall Dragons kommande säsong. I går presenterades han som nyförvärv i klubben.Foto: SCANPIX

FaktaFAKTA: Ulander
Namn: Aki Ulander.

Född: 29 december 1981.

Nationalitet: Finland.

Position: Center.

Längd/vikt: 208 cm/120 kg.

Tidigare klubbar: Honka (Finland), Pussihukat (Fin), Ciudad de Palencia (Spanien), Namika Lahti (Fin), Sallén Basket, Lappeenranta (Fin).

Aktuell: Presenterad som Sundsvall Dragons senaste nyförvärv.
Centern Pero Vasiljevic var en av de spelare som lämnade Sundsvall Dragons efter säsongsavslutningen. Sedan en tid tillbaka har klubben dock haft en ersättare på gång, och nu är det hela klart. Finske landslagsmannen Aki Ulander, med bland annat Euroleague- och Eurocupspel bakom sig, har skrivit på för två år – och det är en rejäl spelare Dragons får. 207 centimeter och 120 kilo Ulander kommer med största säkerhet leverera tyngd till Dragons spel.
– Han är en väldigt bra defensiv spelare och det är framför allt så vi kommer att använda honom. Om man tittar på laget ser man att vi i alla fall inte haft några problem att göra mål. Vi har snarare behövt någon som kan sätta stopp där bak, säger Åhnstrand.
Den store finländaren håller själv med om att det är i defensiven han har sina främsta styrkor, när Dagbladet når honom på telefon.
– Jag är främst en defensiv spelare, stor stark och bra i returtagningen. Det är klart att alla vill göra poäng, men jag fokuserar på defensiven, säger han.
Han har goda minnen av matcherna mot Sundsvall Dragons från tiden i Sallén Basket:
– Det var alltid tuffa matcher mot Sundsvall, de hade ett väldigt bra lag. Ett riktigt starkt hemmalag dessutom, Sundsvall borta var den svåraste bortmatchen på hela året, berömmer Ulander som framförallt minns de två fyrtornen Mike Palm och Joakim Kjellbom, som han stångats med såväl i Basketligan som i landslagssammanhang.
Enligt sportchef Åhnstrand har man nu i Ulander fått något som man inte hade med Vasiljevic i laget – en jämn stabilitet i varje match.
– Pero var mer ojämn. Han kunde vara briljant ena kvällen för att nästa lämna mycket att önska. Aki vet vi vad vi får av varje kväll, och det gör det tryggare för hela laget, säger Åhnstrand.
Ulander spelade för två år sedan med Uppsalalaget Sallén men kommer närmast från Lappeenranta i Finland, där han kallats ligans starkaste försvarare. Enligt Ulander är den finska ligan ungefär jämbördig med den svenska, med några skillnader.
– Det som skiljer ligorna åt är att det är fler stora spelare i Sverige, samt att spelet är mer organiserat. I Finland är det fler tiosekundersanfall, medan man i Sverige spelar mer fem mot fem vare anfall. Det ska gynna mig som stor spelare.
Det var fler klubbar som var intresserade av den väldige försvarsspelaren, men Ulander valde Sundsvall Dragons.
– Jag hade erbjudanden från flera svenska klubbar och från andra europeiska klubbar. Men jag gillar Sundsvalls sätt att spela, med två stora killar. Dessutom gillade jag och min familj staden sist jag var här med Sallén, förklarar han.
Dragons har fortfarande några luckor att fylla i laget, men enligt Åhnstrand har klubben inga nya värvningar på gång just nu.
– Nej, nu fortsätter vi med det vi satt igång. Det känns skönt att ha gjort klart det här och nu kan vi i lugn och ro fokusera på att landa ett konkurrenskraftigt lag till nästa säsong. Det känns som att vi ligger bra till, avslutar han.

Tobias Edlund
Erik Löfgren

Inga kommentarer: