Translate

fredag, november 21, 2008

Clinton tackar JA!


Clinton accepterar ministerpost

Publicerad: 21 november 2008, 21.37. Senast ändrad: 21 november 2008, 22.26

Efter flera dagars turer fram och tillbaka har Hillary Clinton bestämt sig. Hon säger ja till att bli utrikesminister i forna rivalen Barack Obamas regering.

Men ryktena om att Timothy Geithner blir ny finansminister väckte större intresse.

Under de senaste dagarnas börsoro har åtskilliga röster börjat efterlysa besked om vem som ska ta över tömmarna. Timothy Geithner, som är chef för centralbanken Feds New York-kontor, har hela tiden varit favorittippad och åtnjuter högt anseende.

Uppgifterna om att Hillary Clinton låg bäst till för utrikesministerposten tog fart på allvar efter bekräftelsen att maken Bill gått med på alla villkor som ställdes: insyn i vem som skänkt pengar till hans bibliotek och stiftelse, samt kravet att inte längre vara direkt inblandad i stiftelsens skötsel för att undvika intressekonflikter. In i det längsta framhölls det också att Clinton inte skulle vara beredd att ge upp sin stol i senaten, utan förgäves försökte fiska efter en större roll där.

Reaktionerna på den kunniga och tuffa Clinton är mestadels positiva, men en del demokrater har inte förlåtit att hon aldrig tog avstånd från sin röst för president George W Bushs Irakkrigsresolution.

Tidningen New York Times och flera andra stora amerikanska nyhetsmedier uppgav på fredagen att Clinton bestämt sig, medan uppgifterna om Geithner cirkulerade i både Wall Street Journal och tv-bolaget NBC. Det framhölls att Obama tänker namnge sitt ekonomiska team på måndag och börsen tog då ett raskt skutt uppåt, även om mer kontroversiella namnet Lawrence Summers också nämns.

I spekulationerna om handelsministerposten nämns Bill Richardson, veteran från Clinton-åren. Men en utnämning av Geithner betyder att spekulationerna tystnar om att den förre centralbankschefen Paul Volcker skulle bli en fadersfigur i finansdepartementet under en övergångsperiod.

KARIN HENRIKSSON
karin.henriksson@svd.se

Läs artikeln på svd genom att klicka här.

1 kommentar:

Bimbo Boy sa...

Svar: Skönt att någon gillar vimsiga personer hihi!