Translate

fredag, november 21, 2008

Internetberoende - är du sjuk, eller?


Nätmissbruk räknas som sjukdom

Torbjörn Petersson

PEKING. Kina ser ut att bli det första landet som jämställer överdrivet internetbruk med missbruk av alkohol och spelberoende.

Lägg till på MySpace Lägg till på Facebook Lägg till på del.icio.us Vad är det här?Vad är detta?
EN UNDERSÖKNING gjord av kinesiska psykologer har funnit att internetmissbruk officiellt bör klassas som en klinisk störning och inte som en dålig vana.

Symtom att hålla ögonen på, enligt forskarna: att tillbringa längre än sex timmar om dagen framför datorn i stället för att arbeta eller studera. Och att känna obehag när uppkoppling online är omöjlig.

Nästa år väntas Kinas hälsodepartement ge klartecken till klassificeringen, enligt Tao Ran, som startade Kinas första Internetmissbrukarklinik vid Pekings allmänna militärsjukhus för tre år sedan.

OM DET SKER BLIR Kina det första landet i världen som gör den bedömningen, sa Tao till statliga kinesiska medier när undersökningen släpptes.

Under fyra år har han undersökt över tre tusen personer i Kina, som sedan ett halvår har världens största befolkning på internet, nu med drygt 250 miljoner invånare.

På internetkaféerna fyller den unga befolkningen lokalerna. Nästan hälften av Internetanvändarna är mellan 18 och 30 år, de flesta pojkar och unga män.

10 procent av de 40 miljoner användarna, som räknas som underåriga, beräknas vara missbrukare.

Doktor Tao har funnit att upp till 80 procent av dem som blivit beroende kan botas inom ett halvår.

Han avskärmar patienterna från internet och erbjuder psykologisk rådgivning och hjälp i grupp.

Egen kommentar: Ja, det finns verkligen missbrukare i olika former. Jag måste nog räkna mig själv till följande kategorier av nätberoende då: mailberoende, bloggtokig, Facebooknörd. Har dock kommit över mina chattberoendeproblem som jag hade förut. IRL slår allt! Däremot kan ju sägas att jag mötte min pojkvän via en gemensam bekant på Facebook :-) Originalinlägget hittar du här.

Inga kommentarer: