Translate

onsdag, mars 11, 2009

MotownMotown 50, Yesterday, Today, Forever - hemsida om jubiléumet hittar du här.


Jag älskar Hitsville USA och Motown. Det är helt otroligt vilka stora stjärnor som kommer därifrån. Jag har haft det stora nöjet att vara på denna plats och fått se var storheter som Diana Ross and the Supremes spelade in sin musik. Jag har sett Berry Gordy's lilla lägenhet och läst om hur allt började. Huset är jättelitet och det är fantastiskt att formatet från då har gått tillbaka till samma läge idag där man kan göra hyfsad musik i hemmastudion kopplad till sin dator.

Motown
Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Motown är ett amerikanskt skivbolag, som startades i Detroit, Michigan. Företaget grundades i januari 1959 av Berry Gordy som hade fått låna 800 dollar av sina föräldrar för projektet.
Berry Gordy hade tidigare arbetat vid det löpande bandet på Lincoln-Mercury-fabriken och han använde samma produktionsmetod som bilföretagen. Motown skapade poplåtar med svarta artister enligt löpandebandprincipen. Bolaget köpte ett hus på West Grand Boulevard i Detroit, där man hade såväl inspelningsstudio som kontor. Det döptes av Gordy till "Hitsville USA". Namnet Motown kommer från Motor Town - Detroit är en av världens största bilstäder.
Gordy startade i musikbranschen som låtskrivare. Det var efter att hans "Lonely Teardrops" blivit en hit med Jackie Wilson som han inspirerades att starta ett skivbolag. Den första skivan som spelades in och gavs ut var "Come to me" med Marv Johnson, och skivetiketten hette Tamla. Första Motown-skiva som gick upp till förstaplatsen på den amerikansk Billboardlistan var "Please Mr Postman" med The Marvelettes 1961. I mitten av 1960-talet var Motown det största företag i USA som var helägt av svarta.
År 1972 flyttade Gordy hela företaget från Detroit till Kalifornien. År 1993 köptes det av PolyGram och ingår numera i Universal Music.
Motown har betytt mycket för utvecklingen av soulen. Det speciella soundet som skapades av Motown-artisterna kom att bli en musikgenre i sig. Många av artisternas hits skrevs av låtskrivartrion Holland-Dozier-Holland. Bolaget hade också en grupp musiker kallade the Funk Brothers som ackompanjerade på många av inspelningarna.

Inga kommentarer: