Translate

måndag, november 04, 2013

Nytt miljonprogram? Ja tack!!!

Från Sydsvenskan den 17 juli 2011. Artikeln handlar om bostadsbristen som råder i landet.

"Ont om bostäder i landet

Nästan hälften av landets kommuner – 43 procent eller 126 kommuner – uppger att de har brist på bostäder.
Bara 16 procent av kommunerna har ett överskott av bostäder, de flesta i östra Götaland och Norrland.
Drygt 15 000 allmännyttiga lägenheter såldes i fjol, 10 000 för att omvandlas till bostadsrätter och 5 000 till privata företag. Av de som såldes till bostadsrättsföreningar låg 96 procent i Stockholms län, de allra flesta i Storstockholm.
Unga, pensionärer, flyktingar och stora barnfamiljer har svårast att få bostad.
I år bedömer 20 högskolekommuner att de har brist på bostäder för studenter."
Källa: Boverket

Jag är medveten om att artikeln har ett år på nacken men jag kan lova att situationen inte har förbättras, snarare tvärtom. Hur löser vi problemet då?

Jag har ett par förslag.
  • Lägg pengarna från det planerade sista skatteavdraget på att subventionera byggandet istället.
  • Låt det bli status på att bygga hyreslägenheter igen genom att visa på fördelarna för detta alternativ och inte vänta att ALLA tycker det är jättehärligt och en bra att skuldsätta sig på ett par miljoner för en etta med kokvrå.
  • Förstå sammanhanget med viljan som ung, nyskild, vuxna barn och dynamiken mellan större kontra mindre lägenheter ute i kommunerna. Vi är inte särskilt många som tycker att antal kvadratmeter är det viktigaste.
  • EN gammal idé som absolut borde återkomma igen, eftersom vi snart är tillbaka på slutet av sextiotalet igen med att vara tvungen att vara inneboende någonstans för att kunna ta ett arbete, MILJONPROGRAMMET har helt klart sin nytta idag. 
  • Bygg mycket, bygg billigt, med så bra grejor det går och subventionera detta.
Hur och varför jag resonerar så här. Skälen är många men det största är ju att en ökad tillväxt faktiskt är beroende av att människor kan flytta efter jobben, att unga kan flytta ut från sina föräldrar och att när man går skilda vägar i ett förhållande ska kunna hitta en lägenhet som passar är ju också viktigt. Det gynnar människor på så många plan att ha ett boende.

För att människor ska kunna vidareutbilda sig och kunna flytta där universitetet eller högskolan finns är ju också en faktor beroende av att det finns någonstans att bo.

Det borde inte vara  särskilt svårt i vårt land med så mycket statistik kunna se hur trenderna går demografiskt när det gäller byggandet. Dessutom så bör det underlättas för de som vill bo i hus med att kanske i samband med att de bygger erbjuda rabatterade tomter och anslutningsavgifter. All stimulans som finns är ju viktig.

Det här är någonting som jag har funderat på ett par veckor också när jag inser att i den situation jag är idag där det visserligen till slut gick att hitta en lägenhet är oerhört svårt att hitta ett arbete istället. ALLA kan INTE starta eget så är verkligheten. År det så för fler än mig att det är möjligt att flytta efter jobben så vore det ju geschvint om det fanns någonstans att bo också, eller hur?


1 kommentar:

Jonnié sa...

Kul att du e med i tävlingen