Translate

onsdag, januari 14, 2009

Uppdrag Granskning: Svenskar luras köpa sjuka hundar från Spanien


Svenskar luras köpa sjuka hundar från Spanien Läs genom att följa länken.

Såg på svt och programmet om de sjuka spanska hundarna där jag upprördes över flera saker. Först och främst den cyniska handeln med levande djur. Sedan blev jag alldeles hjärtskärande ledsen över hur de stackars djuren blev behandlade - eller snarare bristen på behandling. Lögnaktiga veterinärer och skrupelfria människor som profiterar på vänliga människors empati. Sedan ovanpå allt detta så är djuren smittade av en farlig parasit som kan överföra svåra sjukdomar till oss människor - må så vara att det är via en mellanvärd, en mygga - men med den takt som vårt klimat förändras så kanske det inte dröjer så lång tid innan vi har denna mygga här i Sverige.

Det var också helt vidrigt att se hur de stackars hundarna fraktades som packade sillar i kattburar under en lång resa på 350 mil nonstop.

Jag gråter både för hundarna, de vänliga hussarna och mattarna och jag är också ledsen för de mödor, pengar och den svåra oro som det innebär för de som är ansvarsfulla och vill ta hand om sina djur.

Läs om Leishmania här.

Citat ur programmet och på webben: Undersökningen visar att närmare 300 hundar behandlats för den dödliga sjukdomen Leishmania - det är fler än tre gånger så många som finns registrerade hos Jordbruksverket.

Inga kommentarer: