Translate

måndag, februari 16, 2009

Kina ett drömresmål


Kinas historia

Kinas historia är mycket lång och fascinerande. Människor har bott i det som nu kallas Kina sedan urminnes tider. Kvarlevorna av Homo erectus har hittats i provinsen Shaanxi som har daterats till 1,3 miljoner år f.Kr. Dessutom finns spår av Homo sapiens som har hittats i Zhoukoudian, nära Beijing, från 23.000 f.Kr. Den kinesiska civilisationen - d.v.s. samhällen med permanenta bosättningar - uppstod någon gång kring år 6.000 f.Kr. (Yangshaokulturen).

Kinas förste kejsare
Qin Shi Huangdi var den som först enade Kina. Det skedde i början av Qindynastin (221 f.Kr.) sedan århundraden av krig mellan ett antal mindre stater hade plågat området. Det var staten Qins starka armé som slutligen tvingade de övriga att enas under Qin Shi Huangdis styre. Det har också gjorts några spelfilmer om honom, bland annat "Hero" och "The Emperor and the Assassin".

När Kina hade enats genomförde kejare Qin Shi Huangdi en rad förbättringar och standardiseringar. Försvarsmuren mot norr förlängdes och vägar byggdes ut. Dessutom gjordes Kinas skriftspråk, måttenheter och mynt enhetliga så att de kunde användas över hela riket.

En god hälsa och ett långt liv var mycket viktigt för kejsaren. Med sina kunskaper inom kinesisk medicin gjorde hans läkare allt för att hålla honom frisk, men när örtspecialisten inte kunde uppfylla kejsarens nya önskan om evigt liv fick han sparken. Istället gavs uppdraget till några alkemister vars medicin bestod bl.a. av kvicksilver. Detta ledde till förgiftning och förkortade istället kejsarens liv.

Qin Shi Huangdi blev oberäknelig och tokig i slutet av sitt liv p.g.a. kvicksilvret och dog när han var endast 49 år gammal.


Qin Shi Huangdi begravdes år 210 f.Kr. tillsammans med den numera välkända Terrakottaarmén i den nuvarande Shaanxi-provinsen. Armén består av 8099 lersoldater i naturlig storlek som vaktar hans grav.

Uppfinningar

Landets historia är också full av viktiga uppfinningar. Kina var till exempel först med att upptäcka detta:

•Boktryckarkonsten
•Krutet
•Magnetkompassen
•Skottkärran
•Teet
•Papperet
•Porslinet
•Sidenet

Dynastier

Här är en sammanfattning av Kinas dynastier som sträcker sig över nästan 4.000 år. Den första första dynastin i Kina inleddes kring år 2.000 f.Kr. Qing blev den sista dynastin när Republiken Kina bildades 1912.

Läs mer här. Sidan heter Kina.se ... där finns mycket kortfattad information om det stora landet i öster. Mer information hittar du också här och här.


Jag drömmer om att åka till Kina för att se Terakottaarmén som är helt fantastisk med 8 000 soldater i naturlig storlek och unika drag. Jag älskar att se saker som är från lång tid tillbaka och försöka föreställa mig dofter, temperatur och berättelser runt föremålen jag ser. För att se terakottasoldaterna behöver jag ta mig till Xi'an i Shaanxi som ligger i centrala Kina.


För att komma dit måste jag först söka visum och det görs på Kinesiska ambassaden.

1 kommentar:

Supermamsen sa...

Kina det skulle jag jättegärna vilja åka .--- Dit skall jag en dag ""